Nadležne institucije u Republici Srpskoj blagovremeno su prepoznale potrebu za uvođenjem interventnih mjera, što se posebno pokazalo efikasnim u očuvanju radnih mjesta, rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske za Banjaluka.net.

On je komentarišući mjere podrške privredi Vlade Republike Srpske istakao da kod privrednih subjekata koji su u najvećoj mjeri pogođeni uticajem pandemije virusa korona bilo potpuno nerealno očekivati oporavak bez pomoći nadležnih institucija i podsjetio da je privreda Republike Srpske u 2019. godini imala značajan pad aktivnosti u odnosu na 2018. godinu.

Đurić je istakao da je u sklopu seta srednjoročnih mjera, u cilju podrške bržem oporavku privrede i ublažavanju štetnih posljedica pandemije, fomiran Garantni program, kako bi se omogućio brži i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima uz garanciju Republike Srpske.

Prošle sedmice Odlukom o izmjenama pravnog okvira Garantnog programa Republike Srpske, promijenjene su pojedine stavke u ovom programu s ciljem bolje iskorištenosti kreditnog potencijala i većeg obuhvata ciljne grupe klijenata.

Ipak, i pored svih pogodnosti koje nudi Garantni program, veliki broj privrednika, suočenih sa problemima u poslovanju prouzrokovanim širenjem virusa korona, i dalje nije spreman na nova kreditna zaduženja, jer očekuju direktnu, grantovsku pomoć. Očekuje se da će uloga Garantnog programa posebno doći do izražaja u narednom periodu, kada se uticaj korone na poslovanje smanji, a privrednicima novac bude potreban za nova ulaganja.

Najvažnija prednost je da Republika Srpska, posredstvom Garantnog fonda, garantuje preduzećima za 70 odsto svakog pojedinačnog kredita, ne samo za obrtni kapital, već i za tehnološko unapređenje, kako bi bio olakšan nastavak poslovanja u uslovima pandemije.

Cijeli intervju možete pročitati na sledećem linku: https://komorars.ba/predsjednik-duric-za-banjaluk-net-garantni-program-privrednicima-omogucio-brzi-i-fleksibilniji-pristup-finansijskim-sredstvima/