Гарантни програм би могао да буде у функцији већ средином јула, када ће први привредни субјекти моћи да се пријаве за кредите – поручује Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске. Влада Српске у овај фонд уноси 50 милиона марака, заједно са Европском банком за обнову и развој. Преко гарантног програма, планирају да помогну малим и средњим предузећима да се изборе са корона кризом.
„Оне се прије свега односе на оне привредне субјекте који немају довољан колатерал, немају довољну имовину или је имовина оптерећена неким другим кредитима, да Влада Републике Српске преко Гарантног фонда гарантује до 70 одсто износа тих кредита који се дају“, каже Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Проценат за који Влада гарантује је повећан са 50 на 70 одсто, да бисмо, условно речено, „натјерали“ банке да дају што повољније услове привредним субјектима, објашњава Вишковић. На основу тих гаранција, комерцијалне банке ће малим и средњим предузећима, као и занатским радњама, моћи да издају кредите у укупној висини од 238 милиона КМ. Један од наших услова је био да камате буду далеко мање, јер Република Српска гарантује средствима из буџета, рекла је министарка финансија Српске.

„Склопићемо уговор са банкама које понуде најнижу камату, а исто тако и са микрокредитним организацијама, јер велики број ситних пољопривредних произвођача највише узима кредите преко микрокредитних организација. Велики број, поготово ових ситних, малих привредника, моћи ће доћи до средстава која су до сад била њима недоступна у банкама“, каже Зора Видовић, министар финансија Републике Српске.

Пословне банке и микрокредитне организације могу да се јаве на јавни позив Гарантног фонда, а оне које понуде најбоље услове ће моћи да кредитирају привреднике. Банкари поздрављају нове планове Владе за стабилизацију економије након корона кризе. Из управе НЛБ банке поручују да ће се пријавити на тендер.

„Још једна додатна обавеза банкама и свим кредиторима, да буду одговорнији приликом утврређивања кредитне способности сваког од подносилаца захтјева. Наравно, олакшавајућа околност је за оне који немају колатерал, ова гаранција је практично колатерал, али понављам да је то само додатна обавеза да правилно утврдимо кредитну способност, да држава по том основу не би имала никаквих губитака“, каже Радован Бајић, предсједник управе НЛБ банке Бања Лука.

Највећи кредит који ће микро предузећа моћи да подигну не смије да пређе 30.000 КМ, за мала предузећа та граница је 100.000 КМ, а за средња 250.000 КМ. Најдужи рок отплате ће бити четири године, а банке би требало да понуде грејс период од три до 12 мјесеци.

Извор: АТВ