Негативне посљедице пандемије вируса корона, којима су изложене све привредне гране у Републици Српској, знатно су ублажене мјерама Владе Српске, прилагодљивошћу овдашњих предузећа и добром процјеном банака, сагласни су Рачић, Крчмар и Мекињић.
Очекују да, и у предстојећем епидемиолошком таласу, републичке институције подрже привреднике, те да допринос овог пута да и Централна банка БиХ.

Грађане су позвали да купују домаће производе и тако помогну превазилажењу тешкоћа, у околностима процијењеног пада БДП-а за 6,5 одсто.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, истакао је да је Република Српска, у односу на земље региона, очувала ниво запослености.

  • За девет мјесеци ове године у индустрији је стопа запослености смањена за само 0,9 одсто. У прерађивачком сектору је запосленост повећана за 0,6, у енергетици смањена за 4 одсто, рударству за 10 одсто, а укупно само за 0,9 одсто. Помогли су велика одговорност послодаваца, наша урођена солидарност и мјере које је креирала Влада Српске – навео је Рачић.

Бошко Мекињић, предсједник Управе Комерцијалне банке, рекао је да су банке спремно дочекале пандемију.

  • Оно што смо на почетку пандемије добро предвидјели и добро се припремили је да су банке добро дочекале новонасталу ситуацију и клијентима омогућиле да подижу новчане депозите када год желе. То није било ни потребно, јер их нису подизали, чак су штедни улози повећани – појаснио је Мекињић.

Радивоје Крчмар, директор Гарантног фонда Републике Српске, поручио је да грађани немају разлога за забринутост.

  • Не треба се плашити. Можемо издати 90 милиона КМ гаранција за кредите, колики је износ гаранција. Међутим, можемо издати и 180, чак и 300 милиона КМ кредита привредним субјектима и онима који хоће да покрену или прошире бизнис. Ту нема мјеста страху – истакао је Крчмар.

Детаљније на овом линку.

Извор: РТРС