Negativne posljedice pandemije virusa korona, kojima su izložene sve privredne grane u Republici Srpskoj, znatno su ublažene mjerama Vlade Srpske, prilagodljivošću ovdašnjih preduzeća i dobrom procjenom banaka, saglasni su Račić, Krčmar i Mekinjić.
Očekuju da, i u predstojećem epidemiološkom talasu, republičke institucije podrže privrednike, te da doprinos ovog puta da i Centralna banka BiH.

Građane su pozvali da kupuju domaće proizvode i tako pomognu prevazilaženju teškoća, u okolnostima procijenjenog pada BDP-a za 6,5 odsto.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, istakao je da je Republika Srpska, u odnosu na zemlje regiona, očuvala nivo zaposlenosti.

  • Za devet mjeseci ove godine u industriji je stopa zaposlenosti smanjena za samo 0,9 odsto. U prerađivačkom sektoru je zaposlenost povećana za 0,6, u energetici smanjena za 4 odsto, rudarstvu za 10 odsto, a ukupno samo za 0,9 odsto. Pomogli su velika odgovornost poslodavaca, naša urođena solidarnost i mjere koje je kreirala Vlada Srpske – naveo je Račić.

Boško Mekinjić, predsjednik Uprave Komercijalne banke, rekao je da su banke spremno dočekale pandemiju.

  • Ono što smo na početku pandemije dobro predvidjeli i dobro se pripremili je da su banke dobro dočekale novonastalu situaciju i klijentima omogućile da podižu novčane depozite kada god žele. To nije bilo ni potrebno, jer ih nisu podizali, čak su štedni ulozi povećani – pojasnio je Mekinjić.

Radivoje Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske, poručio je da građani nemaju razloga za zabrinutost.

  • Ne treba se plašiti. Možemo izdati 90 miliona KM garancija za kredite, koliki je iznos garancija. Međutim, možemo izdati i 180, čak i 300 miliona KM kredita privrednim subjektima i onima koji hoće da pokrenu ili prošire biznis. Tu nema mjesta strahu – istakao je Krčmar.

Detaljnije na ovom linku.

Izvor: RTRS