Представници Аграрног фонда града Бијељина, Министарства пољопривреде и Гарантног фонда Републике Српске договорили су данас кредитирање малих пољопривредних произвођача у Семберији по посебном програму.
Планирано је да се кроз нови модел финансирања пољопривредних произвођача до краја године пласира око милион марака у развој пољопривреде.

Позајмице за мале пољопривредне произвођаче планиране су првенствено за област сточарске, повртарске и воћарске производње.

Према ријечима Златана Лазаревића директора Аграрног фонда града Бијељина, ради се о средствима ИРБ-а која ће бити пласирана преко Аграрног фонда града Бијељина.

  • Трошкове обраде кредита, трошкове камата и трошкове гарантног фонда сносио би Аграрни фонд и то би био подстицај за пољопривредне произвођаче – рекао је Лазаревић.

Банке би на пласирана средства требало да добију обезбјеђење од 70 одсто из Гарантног фонда Српске и 30 одсто из буџета локалне заједнице о чему ће одлуку донијети и Скупштина града,објаснио је Радивоја Крчмар, директор Гарантног фонда Републике Српске.

  • Ту смо да подржимо и да охрабримо банке да то не буду пласмани у ненамјенске кредите , него да се пословна заједница оспособи да успјешније ради – каже Крчмар.

Позајмице су првенствено намијењене малим пољопривредним газдинствима који се не појављују као корисници подстицаја из аграрног фонда Републике Српске.

Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске каже да су то су она мала газдинства која не могу да остваре подстицаје од стране Министарства пољопривреде и немају могућност развоја своје дјелатности.

Критеријуми за избор корисника биће дефинисани у наредних тридесетак дана, када би требало да буде објављен и конкурс за додјелу средстава.

Извор: РТРС