Predstavnici Agrarnog fonda grada Bijeljina, Ministarstva poljoprivrede i Garantnog fonda Republike Srpske dogovorili su danas kreditiranje malih poljoprivrednih proizvođača u Semberiji po posebnom programu.
Planirano je da se kroz novi model finansiranja poljoprivrednih proizvođača do kraja godine plasira oko milion maraka u razvoj poljoprivrede.

Pozajmice za male poljoprivredne proizvođače planirane su prvenstveno za oblast stočarske, povrtarske i voćarske proizvodnje.

Prema riječima Zlatana Lazarevića direktora Agrarnog fonda grada Bijeljina, radi se o sredstvima IRB-a koja će biti plasirana preko Agrarnog fonda grada Bijeljina.

  • Troškove obrade kredita, troškove kamata i troškove garantnog fonda snosio bi Agrarni fond i to bi bio podsticaj za poljoprivredne proizvođače – rekao je Lazarević.

Banke bi na plasirana sredstva trebalo da dobiju obezbjeđenje od 70 odsto iz Garantnog fonda Srpske i 30 odsto iz budžeta lokalne zajednice o čemu će odluku donijeti i Skupština grada,objasnio je Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske.

  • Tu smo da podržimo i da ohrabrimo banke da to ne budu plasmani u nenamjenske kredite , nego da se poslovna zajednica osposobi da uspješnije radi – kaže Krčmar.

Pozajmice su prvenstveno namijenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima koji se ne pojavljuju kao korisnici podsticaja iz agrarnog fonda Republike Srpske.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske kaže da su to su ona mala gazdinstva koja ne mogu da ostvare podsticaje od strane Ministarstva poljoprivrede i nemaju mogućnost razvoja svoje djelatnosti.

Kriterijumi za izbor korisnika biće definisani u narednih tridesetak dana, kada bi trebalo da bude objavljen i konkurs za dodjelu sredstava.

Izvor: RTRS