Сектор туризма претрпио је највеће губитке током пандемије вируса корона, закључено је на округлом столу о теми „Стратешки изазови туристичког развоја у пандемијском периоду“, одржаном на Економском факултету на Палама.

У првом дијелу округлог стола разговарало се о приступу финансијама, доступности кредитних средстава за финасирање туристичких, хотелских и угоститељских предузећа кроз призму кредитних линија комерцијално-банкарског сектора и државног развојног банкарства.

У другом дијелу  стављен је  акценат на питања структурисања туристичке понуде Републике Српске и Босне и Херцеговине с циљем подизања конкурентности туристичке привреде.

На округлом столу учествовали су  представници 11 институција које су повезане са туристичким сектором.

Гарантни фонд Републике Српке ће, у сарадњи са Савезом општина и градова, Влади Републике Српске упутити приједлог за одобравање гарантне линије искључиво за област туризма како би се путем гарантовања отплате дијела кредита подстакле банке да финансирају улагање у туризам и на тај начин обезбиједило довољно финансијских средства за даљи раст и развој овог сектора.