Састанку у Лопарама се одазвао велики број воћара (преко 50 пољопривредника), као и представници Гарантног фонда Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, банкарског сектора и микрокредитних организација.

Пољопривредни произвођачи са подручја Лопара и Угљевика добили су прилику да уједињени наступе на тржишту.

Иницијатор уједињења је фирма “Фруктум”, а подршку су пружили начелник општине Лопаре и Гарантни фонд Српске. Циљ је повећати пордуктивност и квалитет за производњу Мајевичке шљиве. Само уједињени пољопривредни произвођачи могу повећати продуктивност и квалитет производње, истиче начелник општине Лопаре Радо Савић и додаје да ће на тај начин лакше наступити на тржишту, а подизањем стандарда биће спремни за сва пробирљива тржишта.

Свим пољопривредним произвођачима, који се одлуче за уједињење нуди се низ олакшица за добијање кредита од банака, уз гаранцију Гарантног фонда. Поред општине, подршку им пружа фирма Фруктум, чији је власник Драган Јовић иницијатор уједињења.

Он је изјавио да је формирање кластера, односно удруживање потреба сваког воћара на овим просторима, да буде финансијски способан и конкурентан.

Нагласио је да је циљ састанка удруживање и разговор да се види да ли постоји интерес да се успостави сарадња воћара са подручја Мајевице и Семберије.

Саша Зубовић, директор сектора за мониторинг у Гарантном фонду РС казао је да је функција овог фонда да олакшају пољопривредницима приступ кредитима од банака.

Уједињење пољопривредника значило би заједнички наступ на тржишту, већу конкурентност и напредак овог друштвеног сектора у цијелом региону.