Sastanku u Loparama se odazvao veliki broj voćara (preko 50 poljoprivrednika), kao i predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, bankarskog sektora i mikrokreditnih organizacija.

Poljoprivredni proizvođači sa područja Lopara i Ugljevika dobili su priliku da ujedinjeni nastupe na tržištu.

Inicijator ujedinjenja je firma “Fruktum”, a podršku su pružili načelnik opštine Lopare i Garantni fond Srpske. Cilj je povećati porduktivnost i kvalitet za proizvodnju Majevičke šljive. Samo ujedinjeni poljoprivredni proizvođači mogu povećati produktivnost i kvalitet proizvodnje, ističe načelnik opštine Lopare Rado Savić i dodaje da će na taj način lakše nastupiti na tržištu, a podizanjem standarda biće spremni za sva probirljiva tržišta.

Svim poljoprivrednim proizvođačima, koji se odluče za ujedinjenje nudi se niz olakšica za dobijanje kredita od banaka, uz garanciju Garantnog fonda. Pored opštine, podršku im pruža firma Fruktum, čiji je vlasnik Dragan Jović inicijator ujedinjenja.

On je izjavio da je formiranje klastera, odnosno udruživanje potreba svakog voćara na ovim prostorima, da bude finansijski sposoban i konkurentan.

Naglasio je da je cilj sastanka udruživanje i razgovor da se vidi da li postoji interes da se uspostavi saradnja voćara sa područja Majevice i Semberije.

Saša Zubović, direktor sektora za monitoring u Garantnom fondu RS kazao je da je funkcija ovog fonda da olakšaju poljoprivrednicima pristup kreditima od banaka.

Ujedinjenje poljoprivrednika značilo bi zajednički nastup na tržištu, veću konkurentnost i napredak ovog društvenog sektora u cijelom regionu.