У просторијама Гарантног фонда РС је данас одржано потписивање Уговора о гарантовању са још 4 комерцијалне банке и 2 микро-кредитна друштва која учествују у Програму гаранција Владе РС за ублажавање негативних посљедица пандемије вирусом COVID-19.

Уговори су потписани са Сбербанк-ом, НЛБ банком , Прокредит и Адико банком, те са двије микро-кредитне организације, Микрофин и Финкредит.

Директор Гарантног фонда, Радивоја Крчмар, рекао је новинарима да ће у наредном периоду бити потписани уговори са још неколико банака и да је досад омогућен пласман око 160 милиона КМ кредитних средстава. Он је нагласио да се у складу са овим уговорима, Гарантни фонд издаје гаранције у име и за рачун Републике Српске банкама које су понудиле да пласирају кредите микро, малим и средњим предузећима с циљем ублажавања посљедица кризе изазване вирусом.

Крчмар је навео да ће кредити помоћи фирмама угроженим пандемијом да очувају пословање, те је поновио да је овдје ријеч о портфолио гаранцији у оквиру које Српска гарантује износ од 50 милиона КМ, на бази чега се даље може укупно пласирати 238 милиона КМ кредита.

– Суштина је да ће износ гаранције бити 70% у односу на одобрени кредит. Ово је квалитетан инструмент обезбјеђења средстава, што ће охрабрити банке да их пласирају по повољнијим условима него до сада, а у складу са својим пословним политикама – рекао је Крчмар.

Додао је да очекује да ће Гарантни програм донијети добре резултате и помоћи угроженим привредницима, те да ће Фонд обавјештавати јавност о Гарантном програму. У данима који слиједе, очекује се да ће све банке постати оперативне и да ће клијенти моћи почети са подношењем захтјева за кредите у оквиру Програма.

Гарантни програм усвојила је Влада Српске почетком јула, а намијењен је за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса.