Привредници у Српској у наредних неколико година ће за текућу ликвидност, обртна средства и инвестиционе трошкове моћи да подигну кредите у износу од 237 милиона марака, а Гарантни фонд РС ће у име и за рачун Републике Српске давати гаранције за те кредите, каже директор Гарантног фонда РС Радивоја Крчмар.

Он додаје да ће половином или крајем идуће седмице знати које све финансијске институције су се пријавиле за учешће у реализацији Гарантног програма подршке привреди за ублажавање посљедица пандемије изазване вирусом корона, односно за пласирање кредита.

– Банке и микрокредитне организације су показале интересовања, али јавни позив истиче у понедјељак и тада ћемо знати ко се све пријавио – каже Крчмар.

ГЛАС: С којим циљем је креиран Гарантни програм и која је улога Гарантног фонда?

КРЧМАР: Основни циљ Гарантног програма који је креирала Влада РС јесте да се фирмама помогне да превазиђу потешкоће у које су запале, јер ми морамо привреду одржати у седлу. Ово је након директне подршке Владе кроз плаћање пореза, доприноса и минималних плата онима чије пословање је било угрожено или потпуно заустављено и још неких инструмената, нови вид подршке привреди. Ово што ми радимо у вези са Гарантним програмом треба одвојити од редовних активности Гарантног фонда, јер ми овдје у суштини наступамо само као сервис Владе РС.

ГЛАС: Кад се може очекивати да предузећа почну да аплицирају за средства?

КРЧМАР: Морамо прво да видимо које финансијске институције испуњавају услове, али ми ћемо дати све од себе да до краја јула почне реализација Гарантног програма, јер је помоћ привреди пријеко потребна.

ГЛАС: Можете ли рећи по којим каматним стопама ће та средства бити понуђена привреди?

КРЧМАР: У овом тренутку не могу, јер нисмо видјели све пристигле понуде банака и микрокредитних организација. Наравно да неће бити исте каматне стопе за све, јер то зависи и од висине кредита, а програмом је предвиђено да ће микропредузећа моћи да подигну највише 30.000 КМ, мала предузећа до 100.000 КМ, а средња 250.000 КМ.

ГЛАС: И шта ако неко не може да враћа кредит?

КРЧМАР: Уколико дође до проблема при враћању кредита и за кредите дате по Гарантном програму важе правила Агенције за банкарство РС. Поједностављено, ако банка обезбиједи добар колатерал и добро обезбиједи кредит, тешко да може доћи до активирања гаранције. У суштини, банке могу активирати гаранцију, али регресном наплатом (да ли је то административна забрана, мјенице, хипотеке итд.) они касније враћају средства која су добили од фонда, односно од Републике Српске. Смисао гаранције јесте у томе да банка у случају да клијент не враћа кредит на вријеме, прије дође до средстава која може поново пласирати како не би било угрожено њено пословање, а да онда регресном наплатом враћа паре Гарантном фонду.

Пале гаранције

ГЛАС: Колико је до сада пало гаранција када говоримо о редовном пословању Гарантног фонда?

КРЧМАР: Негдје око 1,6 милиона марака за десет година постојања фонда, али 60 одсто тога је већ наплаћено из колатерала.

Извор: Глас Српске