Регионалној конференцији у организацији ИРБРС и града Приједор присуствовао је велики број привредника. Они су могли добити директне одговоре на своја питања или приједлоге од министра финансија у Влади РС Зоре Видовић, Вјекослава Петричевића министра привреде и предузетништва, директора ИРБРС и Гарантног фонда и градоначелника Приједора.

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је данашњи округли сто с привредницима приједорске регије наставак реализације планова и активности обиласка цијеле Републике Српске и разговора са привредницима којима је година пандемије узроковала доста проблема, али којима је сет мјера Владе и ИРБ-а олакшао пословање и побољшао ликвидност.

ИРБРС и Гарантни фонд представили су привредницима своје кредитне и гарантне понуде, и њихову доступност.

Министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић изразила је задовољство због разговора са привредницима јер се чују и добре и лоше стране у односу на њихово размишљање према Влади.

„Шта је добро што је Влада радила, а шта није, шта треба побољшавати, то нам увијек много значи. Ми смо у прошлој години подржавали привреду колико је било могуће из буџета Републике Српске и у овој години то радимо. Тај темпо зависи од нивоа пандемије. Први показатељи у овој години су јако добри и ако тако наставимо у току цијеле године бићемо врло задовољни“, рекла је Видовићева.

Привредници приједорске регије имали су бројне приједлоге, а између осталог  затражили су данас од власти продужетак преференцијалног третмана домаћих компанија у јавним набавкама на још годину дана.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић истакао је да упркос економској кризи изазваној пандемијом, да су задржана, чак и повећана, радна мјеста, што показују званични подаци Завода за запошљавање Републике Српске, а да се разним подстицајима покушава бити од помоћи привредним субјектима да им се обезбиједе боља продуктивност и конкурентност да се што спремније дочека вријеме које долази.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је град поносан што је дио приче ИРБ-а о организовању округлих столова широм Републике Српске и да ово домаћинство, као и новоосновани Привредни савјет града Приједора, показује опредијељеност ка сталној комуникацији са привредницима и унапређењу привреде кроз њихове идеје и размишљања.

Извор: https://www.irbrs.org/azuro3/a3/?nid=899&id=422