Regionalnoj konferenciji u organizaciji IRBRS i grada Prijedor prisustvovao je veliki broj privrednika. Oni su mogli dobiti direktne odgovore na svoja pitanja ili prijedloge od ministra finansija u Vladi RS Zore Vidović, Vjekoslava Petričevića ministra privrede i preduzetništva, direktora IRBRS i Garantnog fonda i gradonačelnika Prijedora.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je današnji okrugli sto s privrednicima prijedorske regije nastavak realizacije planova i aktivnosti obilaska cijele Republike Srpske i razgovora sa privrednicima kojima je godina pandemije uzrokovala dosta problema, ali kojima je set mjera Vlade i IRB-a olakšao poslovanje i poboljšao likvidnost.

IRBRS i Garantni fond predstavili su privrednicima svoje kreditne i garantne ponude, i njihovu dostupnost.

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović izrazila je zadovoljstvo zbog razgovora sa privrednicima jer se čuju i dobre i loše strane u odnosu na njihovo razmišljanje prema Vladi.

„Šta je dobro što je Vlada radila, a šta nije, šta treba poboljšavati, to nam uvijek mnogo znači. Mi smo u prošloj godini podržavali privredu koliko je bilo moguće iz budžeta Republike Srpske i u ovoj godini to radimo. Taj tempo zavisi od nivoa pandemije. Prvi pokazatelji u ovoj godini su jako dobri i ako tako nastavimo u toku cijele godine bićemo vrlo zadovoljni“, rekla je Vidovićeva.

Privrednici prijedorske regije imali su brojne prijedloge, a između ostalog  zatražili su danas od vlasti produžetak preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama na još godinu dana.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević istakao je da uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom, da su zadržana, čak i povećana, radna mjesta, što pokazuju zvanični podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a da se raznim podsticajima pokušava biti od pomoći privrednim subjektima da im se obezbijede bolja produktivnost i konkurentnost da se što spremnije dočeka vrijeme koje dolazi.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je grad ponosan što je dio priče IRB-a o organizovanju okruglih stolova širom Republike Srpske i da ovo domaćinstvo, kao i novoosnovani Privredni savjet grada Prijedora, pokazuje opredijeljenost ka stalnoj komunikaciji sa privrednicima i unapređenju privrede kroz njihove ideje i razmišljanja.

Izvor: https://www.irbrs.org/azuro3/a3/?nid=899&id=422