Имајући у виду развој ситуације око борбе за сузбијање ширења вируса COVID-19, односно проглашење ванредног стања у РС, БиХ, земљама региона и Европе, несумњиво је да ће локална економија претрпјети огромну штету.


Представници Гарантног фонда РС и Агенција за економски развој града Приједора „ПРЕДА-ПД“, одржали су састанак, са циљем давања доприноса на ублажавању посљедица утицаја вируса корона на привреду Републике Српске.


Већина наших привредних субјеката нема капацитет да се самостално избори са негативним ефектима и евентуалним посљедицама, и у том смислу, актуелна ситуација представља изазов за цијело друштво. Самим тим, и напор који је потребно уложити, треба да буде резултат дјеловања свих заинтересованих субјеката.


Сасатанку су присуствовали испред Гарантног фонда РС: Саша Зубовић – в.д. Извршног директора за наплату потраживања и Раде Павловић – Виши стручни сарадник за мониторинг а испред Агенције за економски развој града Приједора „ПРЕДА-ПД“ : Александар Дрљача – в.д. Директор агенције, Горан Родић – координатор сектора за економски развој и Бојан Јојић – координатор за односе са инвеститорима.


Једна од главних мјера ове две институције била би комбиновање два вида гаранције (ГФРС и локалног Гарантног фонда) и то до чак 85% кредита а што би значајно олакшало приступ финансијским средствима привредним субјектима са ове регије.


Приликом упознавања са тренутним активностима Агенције за економски развој града Приједора „ПРЕДА-ПД“, директор Агенције, је истакао да агенција ради на рекордном броју пројеката од њеног оснивања те нас је упознао са једним од тих пројеката тј. пројектом “Be creative, be better”.


Пројекат ће као прву генерацију полазника Playground-a Агенције „ПРЕДА“ успоставити мрежу коју ће чинити 100 младих људи, едуковати их у областима мултимедије и програмирања, а кроз компоненту storytelling-a подстаћи их да дијеле личне приче и стварају заједнички производ који промовише позитивне вриједности настале током процеса учења.

План им је да корисницима, омогуће учење нових технологија и створање услова да креативно проведу вријеме у тренутној изолацији. Зато су у оквиру пројекта креирали виртуелну учионицу којој корисници могу приступити уз помоћ свог компјутера, лаптопа, таблета или паметног телефона.


У циљу креирања мјера подршке којима ће се негативни ефекти ублажити и очувати локални привредни капацитети и потенцијали, потребно је осигурати координисано дјеловање обе институције те је постигнут договор да обе стране припреме своје приједлоге за следећи састанак који је заказан за 29.04.2020. године у просторијама Гарнтног фонда РС. На планираном састанку приједлози ће се објединити у један документ након чијег усвајања би се кренуло у реализацију донесених закључака.