Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Дражен Врховац, и директор Гарантног фонда Републике Српске, Радивоја Крчмар, одржали су данас састанак са привредницима Општине Лакташи.

На иницијативу начелника Општине Лакташи, Мирослава Бојића, одржан је 21. састанак Савјета привредника Општине Лакташи, са циљем побољшања привредне активности Општине, те упознавања привредника са кредитним линијама ИРБ-а, као и радом и улогом Гарантног фонда.

„Ово је прва у низу оваквих посјета Општинама Републике Српске. Циљ нам је да обиђемо све регије Републике Српске, те да одржимо низ састанака са привредницима, те саслушамо њихове захтјеве и проблеме са којима се они суочавају.“, рекао је директор ИРБ-а, Дражен Врховац.

Највећи дио проблема се односи на начине на који привредници долазе до средстава, те је на сједници појашњена процедура за долазак до средстава ИРБ-а, која су са каматном стопом од 0,5% најквалитетнија на финансијском тржишту Републике Српске.

„Од марта прошле године, осим нижих каматних стопа, ИРБРС је увела низ мјера са циљем да се помогне привреди РС да се одржи текућа ликвидност. Омогућили смо привредницима који имају пласмане у нашој банци, да продуже рок отплате за додатних 60 мјесеци, те је омогућен додатни грејс период, као и мораторијум на период до 3 мјесеца“, рекао је Врховац.

Састанку је присуствовао и директор Гарантног фонда, Радивоја Крчмар, који је упознао присутне са програмом подршке привреди који је донијела Влада у току 2020. године са циљем санације штете проузроковане пандемијом вируса COVID-19, гдје je дио средстава издвојен за пружање гаранција банкама за кредите намјењене привредницима.

„Договорени су механизми о континуираној сарадњи са Општином Лакташи, али и 40 других општина, гдје ће се заједно са Инвестиционо-развојном банком, која је најзначајнији учесник на финансијском тржишту РС, радити на остварењу заједничке мисије – пружање подршке привреди РС“, изјавио је Крчмар.

Инвестиционо-развојна банка, упркос бројним ограничењима које је 2020. година донијела, наставила је да гради снажан однос са грађанима и пословним субјектима Републике Српске.

У току је процес реструктуирања финансијског портфолија ИРБ-а, а с тим у вези договорен је аранжман са Свјетском Банком, који је посвећен дијелу привреде РС који је имао пад бруто прихода за 20% у посљедњем кварталу 2020. у односу на посљедњи квартал 2019. године. Ова средства су намијењена микро и малим предузећима, којима ће бити на располагању 41 милион КМ додатних средстава.

Привредници Републике Српске могу да рачунају на подршку Инвестиционо-развојне банке, те овим састанком је започет низ састанака широм Републике Српске, са циљем да се пружи подршка и представе могућности које привредницима стоје на располагању.

Извор:https://www.irbrs.org/azuro3/a3/?nid=890&id=422