Европски инвестициони план за Западни Балкан вриједан је 30 милијарди евра.

То су недавно у Бриселу договорили лидери Европске уније и Западног Балкана и требало би да буде спроведен до 2030. године с циљем трансформације ка климатски неутралној економији. Једна од мјера је уштеда и коришћење обновљивих извора енергије.

О овоме је разговарано у Бањалуци на конференцији „Зелени навигатор западног Балкана“.
Директор ове асоцијације Горан Јањић оцијенио је да се свијет налази у највећој трансформацији у посљедњих 70 година, што доноси доста ризика и потенцијала за регион.

Он је додао да Зелени навигатор, кроз партнерство са водећим међународним организацијама и експертима, може да помогне привредним субјектима да искористе доступна средства и трансформишу се у складу са регулативама које су на снази.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да зелена трансформација треба да обезбиједи економску и еколошку одрживост.

Појаснио је да је циљ да привредна друштва посредством одређених трансформација смање емисију штетних гасова у циљу очувања животне средине, а све да буде економски одрживо.

Радивоје Крчмар, директор Гарантног фонда Републике Српске, једног од оснивача асоцијације Зелени навигатор, каже да су већ разговарали са одређеним банкама у намјери да буду омогућене кредитне линије да би што јефтиније и ефикасније компаније могле приступити трансформацији ка климатски неутралној економији.

  • Сигурни смо да ћемо омогућити нашим привредницима да смање трошкове и повећају ефикасност – истакао је Крчмар.

Предсједник Савеза привредних комора Сјеверне Македоније Трајан Ангеловски навео је да се у овој земљи већ приступило инсталирању фотонапонске електране величине средње хидроелектране.

  • Сви се морамо потрудити да цијенимо и штедимо енергију, да допринесемо њеној производњи и да користимо што више обновљивих извора енергије – рекао је Ангеловски.

Пословну асоцијацију „Зелени навигатор Западног Балкана“ основали су Развојни и Гаранцијски фонд Војводине и Гарантни фонд Републике Српске.

Извор: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=478935