U hotelu Adria Ski na Kupresu je organizovana 1. međuentitetska radionica pod nazivom „Modaliteti i pregled realizacije projekta razvoja Ruralnog poslovanja“. Radionica je trajala dva dana, 16. i 17. marta 2017. godine.

Cilj radionice je da se da se učesnici upoznaju sa modalitetima, aranžmanima, te o  dostignućima u dosadašnjem periodu realizacije Projekta razvoja ruralnog poslovanja u oba entiteta. Ovaj Projekat se realizuje iz sredstava Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) i namijenjen je  poljoprivrednicima iz siromašnih opština na području cijele BIH.

Učesnici radionice su bili predstavnici ministarstava poljoprivrede iz oba entiteta, predstavnici jedinica za implementaciju projekata u poljoprivredi i agencije SERDA, terenski koordinatori, predstavnici banaka i mikro-kreditnih društvava, te veliki broj poljoprivrednika iz oba entiteta.

Realizacija kreditne linije u Federaciji BIH već počela, dok je Republika Srpska trenutno u fazi prikupljanja ponuda finansijskih posrednika, nakon čega će početi plasman kreditnih sredstava.

Predstavnici Garantnog fonda su takođe učestvovali na radionici, pri čemu su informisali prisutne o novoj garantnoj liniji koja je namijenjena upravo za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja. Garantni fond RS je prepoznao značaj i potencijalne koristi od ovog Projekta, te će poljoprivrednici uz garanciju još lakše doći do povoljnih kreditnih sredstava.