Garantni fond Republike Srpske i grad  Prijedor su 02.03.2021. godine  potpisali Protokol o saradnji.  Protokol su potpisali gospodin Dalibor Pavlović gradonačelnik grada Prijedora  i gospodin Radivoja Krčmar, direktor Garantnog fonda.

G- din Pavlović je istakao da je Protokol od velikog značaja za prijedorske privrednike i dodao da je funkcija Fonda da pomaže privrednicima prilikom zaduženja kod banaka uz garanciju da će ti krediti biti i vraćeni. To je ujedno i jednostavniji i lakši put da im se krediti odobre. Ono što je značajno je da je Grad Ugovor potpisao ne samo za pomoć privrednicima nego i saradnju Gradske uprava grada Prijedora i Garantnog fonda RS.

G-din Krčmar  je istakao da je Prijedor  grad s ozbiljnom privrednom strukturtom, i da će potpisavanje Protokola biti od velikog značaja . Osim redovnih djelatnosti Fond provodi i Kovid program, odnosno podržava privredne subjekte u pandemiji, one koji su pretrpjeli štetu. –Imamo namjeru da ovdje budemo više prisutni, jer je ovo grad koji se naslanja na pet opština u ovoj regiji. Garantni fond  postiže  dobre rezultate i mislimo  da ćemo ovdje napraviti dosta dobrih i pozitivnih pomaka.

Pavlović je danas otkrio i da su razgovarali i o gradskoj Fondaciji za razvoj koja funkcioniše već nekoliko godina u Gradu po principu  Garantnog fonda u RS-u. Znači da privrednicima pomaže prilikom podizanja kredita za određene investicije. Ta garancija Grada Prijedora je u visini od 35 odsto . Dogovarali smo s Garantnim Fondom da i oni učestvuju u toj garanciji pa ćemo ići na granciju u ukupnom iznosu od 70 odsto što će biti veoma značajno za naše privrednike, a samim tim će moći da obezbijede i veća novčanna sredstva koja su im potrebna.- istakao je prijedorski gradonačelnik. U Prijedoru će prema ranijim najavama biti otvorena zajednička kanceleracija IRB i Grantnog fonda RS. Konkretno kad je riječ o Garantnom fondu Pavlović je precizirao da će predstavnici Fonda u Prijedor dolaziti nekoliko puta sedmično i na taj način biti na usluzi i privrednicima , ali i zainteresovanim građanima Prijedora.

Kada je riječ o razmjeni informacija, saradnji , pa i informisanju i obavještavanju našihprivrednika u narednom periodu o svim  mogućnostima Garantnog fonda ovih dana treba da formiramo i Privredni savjet grada Prijedora a planiramo da održimo jedan sasatanak između privrednika i predstavnika Garantnog fonda na kojem će prezentovati Garantni Fond RS.- istakao je gradonačelnik Pavlović.

Detaljnije o čemu se razgovaralo pogledajte na videu .