У сарадњи са Народном банком Србије, пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“, коју су основали Развојни и Гаранцијски фонд Војводине и Гарантни фонд Републике Српске, 17. новембра у Београду ће представити платформу за финансирање одрживог инвестирања.

Циљ платформе је учешће у смањивању негативних утицаја климатских промјена, кроз енергетске пројекте у привреди.

– Ми смо одлучили да прије свега финансијске институције у Републици Српској, Србији, Сјеверној Македонији, привредне коморе, удружења привредника на овим мјестима, да се окупимо на једном мјесту, припремимо финансијске пакете за инвестирање и привреди, да то понудимо људима – рекла је Марија Обрадовић предсједница УО „Зеленог навигатора западног Балкана“.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар рекао је да ће покушати обезбиједити приступ новцу који ће бити доступан ономе ко хоће да замијени, повећа енергетску ефикасност.

– ИРБ озбиљно размишља да се укључи и 17. новембра ћемо бити у Београду на том састанку у НБС да чујемо и видимо све детаље и да онда креирамо одлуку у ком дијелу ћемо се ми укључити са финансијским потенцијалом који има ИРБ – навео је Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо развојне банке Републике Српске.

Извор: https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=492938